Ultraljud för att diagnostisera och behandla muskelskador och kroniska tillstånd
Ultraljud är en teknik som används för att se inuti kroppen och identifiera skador och sjukdomar. Det är liknande teknik som används i sonar och ekolokalisering. Ultraljud kan hjälpa till att diagnostisera skador som muskelbristningar och kroniska tillstånd, inklusive artros.
Det kan också användas för att vägleda vårdgivare genom diagnostiska och terapeutiska procedurer såsom injektioner. Bästa av allt, ultraljud innebär ingen strålning eller injicerbart kontrastmedel behövs. Ultraljud kan också användas för att förebygga skador och även hjälpa till vid rehabilitering av skador.
Specialiserad inom axeldiagnostik Carl-Robert Kårell är en erfaren naprapat med specialistkompetens inom axeldiagnostik. Han har genomgått flera utbildningar inom ultraljud och använder sig av den senaste tekniken i sitt arbete. Detta gör att han ofta kan diagnostisera och behandla ett tillstånd under samma ultraljudsbesök, vilket ökar effektiviteten och minskar antalet nödvändiga besök för patienten. Med hans expertis och tekniska förmåga kan han erbjuda en högkvalitativ och effektiv vård för patienter med axeldiagnostiska problem.
Är du intresserad av en ultraljudsbehandling i Stockholm? Tveka då inte på att ta kontakt för mer information. Naprapat Kårell har god erfarenhet av ultraljud och svarar gärna på frågor kring undersökningen.
Kostnader för muskuloskeletalt ultraljud - en guide till priset
Akuta och långvariga besvär för axlar, idrottsskador, tennisarmbåge, kalcificeringar med flera
Behandlingsområden:
Muskler, senor, ligament, slemsäckar, kärl och nerver
Rekommenderas:
1 gång och uppföljning vid behov
En guide till vad som kan upptäckas och behandlas med muskuloskeletalt ultraljud
Några vanligt förekommande besvär som går att diagnosticera och behandla:
Muskuloskeletala sjukdomar och smärta: Detta innefattar ett brett spektrum av sjukdomar och tillstånd som rör muskler, skelett och leder, inklusive artrit, fibromyalgi, osteoporos, ryggsmärta och skolios. Naprapater kan hjälpa till att identifiera orsaken till smärtan och använda en kombination av tekniker för att lindra symtomen och förbättra funktionen.
Idrottsrelaterade överbelastningsskador: Idrottare är särskilt utsatta för överbelastningsskador som uppstår när muskler, leder och senor överanvänds eller utsätts för för mycket stress. Naprapater kan hjälpa idrottare att identifiera och behandla dessa skador, samt ge råd om hur man förebygger dem i framtiden.
Tendinit eller tendinopati: Tendinit är inflammation i en sena, medan tendinopati är en skada eller sjukdom i en sena. Dessa tillstånd kan orsakas av överanvändning eller överbelastning och kan leda till smärta och svårigheter att röra sig. Naprapater kan hjälpa till att lindra smärta och inflammation och återställa rörlighet och funktion.
Tennisarmbåge, golfarmbåge: Tennisarmbåge och golfarmbåge är vanliga överbelastningsskador som orsakas av repetition av en viss rörelse eller aktivitet. Dessa skador kan orsaka smärta och svårigheter att greppa eller hålla föremål. Naprapater kan hjälpa till att lindra smärta och inflammation och återställa rörlighet och funktion.
Rotatorcuff skador, calcific tendinitis: Rotatorcuff är en grupp av muskler och senor som håller axelleden i rörelse. Skador i rotatorcuffen kan orsakas av överanvändning eller överbelastning och kan leda till smärta och svårigheter att röra axelleden. Calcific tendinitis är en sällsynt form av tendinit där kalciumförhårdnader bildas i senorna. Naprapater kan hjälpa till att lindra smärta och inflammation och återställa rörlighet och funktion.
Naprapat Kårell har hjälpt massor med människor, precis som du, att hitta lindring från ryggsmärtor, nacksmärtor, migrän och mer.
Genom att läsa dessa berättelser kan du få en bredare inblick i människors unika upplevelser och öka din förståelse och ditt perspektiv på hälsoutmaningar och vården.
Muskuloskeletalt ultraljud - se exakt var smärtan sitter och hur rörelse påverkar det med dynamisk avbildning
Förutom de högupplösta bilderna gör tekniken att du kan röra dig under proceduren. Vi kan fokusera på den exakta platsen för patientens smärta och använda dynamisk avbildning för att avgöra hur rörelse påverkar det oroande området.
Dynamisk bildbehandling skapar tydliga bilder i realtid när du rör på armen, benet eller andra delar av kroppen. Med hjälp av ultraljudets dopplereffekt, som spårar rörliga ämnen, kan vi också fokusera på artärer och vener och bestämma hur blodet flödar.
Kombinera med annan behandling Några nämnda tillstånd kan vara svåra att behandla med kirurgi. Ett minimalt invasivt, icke-kirurgiskt behandlingsalternativ att kombinera till vissa långvariga skador är med injektioner.
Vill du veta mer om ultraljud och dess möjligheter besök 1177.
Vanliga frågor och svar om muskuloskeletalt ultraljud
Q: Är jag en lämplig kandidat för att genomgå denna undersökning? A: Muskuloskeletal ultraljud är en diagnostisk metod som används för att undersöka muskuloskeletala problem och skador:
Personer som upplever smärta, svullnad, stelhet eller begränsad rörlighet i en muskel, led eller sena kan vara lämpliga kandidater för muskuloskeletal ultraljud. Denna metod används vanligtvis för att undersöka mjukvävnadsskador, såsom muskel-, sen- eller ledskador, men kan också användas för att undersöka skelettskador som frakturer och sprickor.
Muskuloskeletal ultraljud är särskilt användbart för att undersöka skador på mjukvävnad, eftersom det kan avslöja förändringar i vävnaden som inte är synliga med röntgenbilder. Detta gör det till en viktig diagnostisk metod för personer med misstänkta skador på mjukvävnad.
Personer som lider av tennisarmbåge, golfskada, plantar fasciit och hälseneinflammation kan också vara lämpliga kandidater för muskuloskeletal ultraljud. Dessa tillstånd orsakar smärta och obehag och kan kräva en noggrann diagnos för att välja rätt behandlingsplan.
Fördelarna med muskuloskeletal ultraljud inkluderar att det är en icke-invasiv, snabb och säker metod för diagnostik. Det ger också möjlighet att undersöka vävnader i realtid och kan hjälpa till att skräddarsy behandlingsplanen för varje individ.
Om du upplever muskuloskeletala problem och tror att muskuloskeletal ultraljud kan vara rätt diagnostisk metod för dig, bör du boka en tid för en undersökning och konsultation.
Du kommer att bli ombedd att sitta eller ligga ner, beroende på var smärtan eller andra problem finns.
Ett lager av gel appliceras på transducern, vilket hjälper den att överföra och ta emot ljudvågor bättre. Därefter placeras den gelade enheten mot din hud, nära det drabbade området.
Jag som administrerar ultraljudet kommer att flytta runt transducern på huden och kanske be dig att röra det drabbade området för att reproducera symtomen.
Muskuloskeletalt ultraljud kan ofta ge en tydligare bild av din muskulatur, senor och andra påverkade strukturer än antingen en röntgen, CT eller MRI - eller så kan testet komplettera dessa andra procedurer. MRI är det föredragna testet för att utvärdera strukturer djupt inne i en led.
Genom att flytta givaren kan den som utför ultraljudet se relevant anatomi i olika vinklar och ta stillbilder eller filma efter behov. Genom att administrera ultraljudet får du en bättre förståelse för vad som kan orsaka problemet.
Ultraljud kräver inte att du får en injektion av ett kontrastmedel. Eftersom den inte använder strålning, utgör den ingen av hälsoriskerna förknippade med röntgenstrålar. Till skillnad från fallet med MRI är du inte instängd i ett slutet utrymme, så du kommer inte att uppleva klaustrofobi.
Ja, det är möjligt att se artros med ultraljud, även om det inte är den mest exakta metoden för diagnos. Ultraljud kan visa tecken på förslitning eller inflammation i lederna, såsom svullnad eller förändringar i ledytan.
Ja, det går också att se en skadad menisk med ultraljud. Ultraljud visar den fysiska utseendet och placeringen av menisken och kan också hjälpa till att avgöra om den är skadad eller inte.
På ultraljud kan man se en mängd olika saker, inklusive organ som lever, njurar, hjärta, blodkärl, muskler, leder, graviditeter och förändringar i vävnader.
Det finns vissa saker som inte kan ses på ultraljud, såsom ben som är täckta av en tjock vävnad eller muskel, och det kan också vara svårt att se förändringar i djupare liggande vävnader med ultraljud.
Vilka sjukdomar som kan ses på ultraljud varierar beroende på vilken del av kroppen som undersöks. Ultraljud kan vara användbart för att upptäcka en mängd olika tillstånd, inklusive graviditet, njurproblem, hjärtsjukdomar, leversjukdomar, åderbråck och ledproblem som artrit.
Ultraljud är ungefär 95% exakta, men det är viktigt att notera att det är en subjektiv bedömning och noggrannheten kan variera beroende på den person som utför ultraljudet och den utrustning som används.
Kostnaden för en ultraljudsundersökning varierar beroende på var det utförs och vad det är för typ av ultraljud. Vanligtvis ligger kostnaden någonstans mellan 1000-3000 kronor.
Ja, ultraljud kan visa tecken på benbrott, men det är inte det mest exakta verktyget för att upptäcka benbrott. Röntgen eller MRI är vanligtvis mer exakta verktyg för att upptäcka benbrott.