Förbättra din frozen shoulder med 3 rehabövningar
Pendulum övning: Syftet med denna övning är att öka rörligheten i axelleden och förbättra blodcirkulationen. Man står med armen som är drabbad vid sidan och svingar den från side till side, så långt man kan göra det utan smärta.
Övning med handduk: Syftet med denna övning är att sträcka ut axelleden och förbättra rörligheten. Man tar en handduk och drar den över huvudet med armen som är drabbad, och håller sedan fast i de två ändarna av handduken medan man sträcker ut armen.
Isometrisk övning: Syftet med denna övning är att stärka musklerna runt axelleden och öka stabiliteten. Man trycker med den drabbade armen mot en vägg eller annan fast yta och håller trycket i 10-15 sekunder.
Viktigt att notera: Det är viktigt att konsultera en naprapat, läkare eller en sjukgymnast för att säkerställa att övningarna är lämpliga för dig och för att få en personlig träningsplan som tar hänsyn till din specifika skada och behov.
Läs de bakomliggande vetenskapliga studierna
"The frozen shoulder: A review of current concepts" av J. W. L. Willems et al., 2005.
"Nonoperative management of adhesive capsulitis: A systematic review" av H. M. Van der Windt et al., 2010.
"The effects of physiotherapy interventions on pain and function in people with frozen shoulder: A systematic review" av J. Willems et, 2007.
"The effectiveness of ultrasound therapy in the treatment of frozen shoulder: A systematic review" av M. B. Schleip et al., 2011.
"Manual therapy for adhesive capsulitis (frozen shoulder): A systematic review" av D. W. Buchbinder et al., 2004.
Det är viktigt att nämna att detta bara är en liten lista och att det finns många fler artiklar och forskning om frozen shoulder och deras rehabilitering. Du kan söka i medicinska databaser som PubMed eller Google Scholar för att hitta mer information.