Kontakta mig

Mail: 

Tel: 08-50 00 19 04

Öppettider

Mån-fre: 09:00-17:00
Lördag:   10:00-15:00


Hälsporre

Förstå hälsporre och hur naprapatiskt vård kan hjälpa till att hantera allt.

För att se om naprapatisk vård är rätt för ditt tillstånd kommer jag på Naprapat Kårell att genomföra en anamnes och undersökning. Baserat på resultaten av undersökning och anamnes, kan jag välja att sambehandla din hälsporre med annan vårdpersonal, inklusive massageterapeuter, fysioterapeut eller andra primärvårdsläkare.

Vad är hälsporre?

Hälsporre är en vanlig sjukdom som orsakar smärta i hälen, vanligtvis på undersidan av foten. Sjukdomen kännetecknas av inflammation och smärta i den tjocka vävnaden som omger hälen och ansluter till fotens båge, den så kallade plantarfascian.

Hälsporre kan orsakas av överansträngning av plantarfascian, vilket vanligtvis sker när man står eller går mycket på hårda ytor eller använder dåligt passande skor. Andra faktorer som kan bidra till hälsporre inkluderar åldrande, övervikt, plattfot eller höga fotvalv, och vissa medicinska tillstånd som artrit.

Symtom på hälsporre inkluderar smärta och stelhet i hälen, särskilt vid de första stegen på morgonen eller efter en längre tids sittande eller stillastående. Smärtan kan också intensifieras efter fysisk aktivitet, och kan kännas som en brännande eller stickande känsla. Om sjukdomen inte behandlas kan smärtan bli mer konstant och begränsa rörligheten.

För att diagnostisera hälsporre kan läkaren utföra en fysisk undersökning och utföra röntgenundersökningar. Behandlingen kan inkludera vila från överansträngning, användning av stötdämpande skor eller inlägg, stretchövningar för att stärka plantarfascian och läkemedel för att minska smärta och inflammation. I mer allvarliga fall kan läkaren rekommendera injektioner eller kirurgisk avlägsnande av hälsporren.

Förebyggande åtgärder för att undvika hälsporre inkluderar att använda ordentliga skor med stötdämpning, undvika stående eller gående på hårda ytor under längre perioder och att bibehålla en hälsosam vikt. Stretching och styrketräning av fötterna kan också hjälpa till att minska risken för att utveckla hälsporre.

Hur kan naprapatisk vård hjälpa dem med hälsporre?

Naprapati är en form av manuell terapi som fokuserar på behandling av muskuloskeletala besvär, inklusive hälsporre. Hälsporre är en smärtsam tillstånd som uppstår när en del av senan som fäster vid hälen inflammeras och orsakar smärta i hälen.
Naprapater kan hjälpa patienter med hälsporre genom att:

1. Diagnostisera och identifiera den underliggande orsaken till hälsporren - Naprapater kan utföra en noggrann undersökning av patientens fot, ben och rygg för att fastställa den exakta orsaken till hälsporren. Det kan innebära att man tittar på rörligheten i fotleden och fotens stötdämpande förmåga.

2. Minska inflammation och smärta - Naprapater kan använda olika tekniker som massage, stretching och triggerpunktsbehandling för att minska inflammationen och smärtan i hälen.

3. Förbättra rörlighet och funktion - Naprapater kan använda övningar och manipuleringstekniker för att förbättra rörligheten i fotleden och fotens funktion, vilket kan minska belastningen på senan och därmed minska risken för ytterligare skador.

4. Ge råd om förebyggande åtgärder - Naprapater kan ge patienter råd om förebyggande åtgärder för att minska risken för återfall av hälsporre, som att använda ortopediska skor, undvika överbelastning och träna försiktigt.

Genom att kombinera dessa tekniker kan naprapater hjälpa patienter att återfå rörlighet och funktion, minska smärta och inflammation samt förebygga återfall av hälsporre.

Läs mer om besvär i hälsporre på 1177.

Förbättra din hälsporre med 3 rehabövningar

Handduksgrepp: Sitt på en stol med fötterna platt på golvet. Placera en handduk på golvet framför dig och använd tårna på en fot för att gripa tag i handduken och dra den mot dig. Upprepa 10-15 gånger på varje fot.

Träning av fotbågens muskler: Stå med fötterna höftbrett isär och pressa försiktigt nedåt på fotvalven så att de lyfts upp. Håll positionen i 5-10 sekunder och slappna sedan av. Upprepa 10-15 gånger.

Fotrullning: Sitt på en stol och placera en tennisboll under foten. Rulla bollen fram och tillbaka under foten i cirka 5 minuter på varje fot. Detta kan hjälpa till att lossa upp stela muskler och minska smärta i hälsporren.

Viktigt att notera: Det är viktigt att konsultera en naprapat, läkare eller en sjukgymnast för att säkerställa att övningarna är lämpliga för dig och för att få en personlig träningsplan som tar hänsyn till din specifika skada och behov.

Läs de bakomliggande vetenskapliga studierna

Rathleff MS, Mølgaard CM, Fredberg U, et al. High-load strength training improves outcome in patients with plantar fasciitis: A randomized controlled trial with 12-month follow-up, 2015

Digiovanni BF, Nawoczenski DA, Malay DP, et al. Plantar fascia-specific stretching exercise improves outcomes in patients with chronic plantar fasciitis. A prospective clinical trial with two-year follow-up, 2006

Babatunde OO, Legha A, Littlewood C, et al. Comparative effectiveness of treatment options for plantar heel pain: a systematic review with network meta-analysis, 2019

Kamper SJ, Rio E, Cook J, et al. Effectiveness of education and supervised exercise vs usual care as an adjunct to physiotherapy for patients with plantar fasciopathy: A randomized clinical trial, 2018

Buchbinder R, Ptasznik R, Gordon J, et al. Ultrasound-guided extracorporeal shock wave therapy for plantar fasciitis: a randomized controlled trial, 2002

Det är viktigt att nämna att detta bara är en liten lista och att det finns många fler artiklar och forskning om hälsporre och deras rehabilitering. Du kan söka i medicinska databaser som PubMed eller Google Scholar för att hitta mer information.

Har du upptäckt alla symtom och diagnoser som kan orsaka dina besvär?

Om du upplever smärta i hälen kan det finnas flera olika diagnoser som kan orsaka besvär. Fortsätt läsa för att lära dig mer om dessa diagnoser och symtom och vilken behandling som kan vara lämplig för dig.

Rekommenderade hälsoartiklar

Utforska de innovativa behandlingarna för dina muskuloskeletala besvär