Förbättra din senskada med 3 rehabövningar
Isometrisk övning: Syftet med denna övning är att stärka musklerna runt en led utan att orsaka rörelse i leden, vilket kan lindra smärtor i sensorna. Exempel: En person kan trycka händerna mot varandra medan de pressar hårt i 10-15 sekunder och sedan slappna av i ytterligare 10-15 sekunder.
Stretching: Syftet med stretching är att sträcka ut sensorna och förbättra rörligheten i leden. Exempel: En person kan göra en hamstrings stretch genom att sätta foten på en träblock och böja sig framåt tills de känner en sträckning i ryggen.
Styrketräning: Syftet med styrketräning är att stärka de muskler som stödjer en led, vilket kan hjälpa till att förebygga skador och lindra smärtor i sensorna. Exempel: En person kan göra bicepscurls med hantlar för att stärka armarna och minska smärtor i axelnsensor.
Viktigt att notera: Det är viktigt att konsultera en naprapat, läkare eller en sjukgymnast för att säkerställa att övningarna är lämpliga för dig och för att få en personlig träningsplan som tar hänsyn till din specifika skada och behov.
Läs de bakomliggande vetenskapliga studierna
"Sensory adaptations in chronic musculoskeletal pain" - European Journal of Pain
"The role of sensory processing in chronic pain: a review" - Current Opinion in Anesthesiology
"Pain sensitivity and sensory profiles in individuals with chronic low back pain" - Pain
"Sensory and emotional pain processing in fibromyalgia: evidence from brain imaging studies" - Current Rheumatology Reports
"The neural basis of sensory processing in chronic pain: a systematic review" - Pain Medicine.
Det är viktigt att nämna att detta bara är en liten lista och att det finns många fler artiklar och forskning om senskador och deras rehabilitering. Du kan söka i medicinska databaser som PubMed eller Google Scholar för att hitta mer information.