Kontakta mig

Mail: 

Tel: 08-50 00 19 04

Öppettider

Mån-fre: 09:00-17:00
Lördag:   10:00-15:00


Patellofemoralt smärtsyndrom

Förstå Patellofemoralt smärtsyndrom och hur du kan hjälpa till att lindra och hantera den med naprapatisk vård.

För att se om naprapatisk vård är rätt för ditt tillstånd kommer jag på Naprapat Kårell att genomföra en anamnes och en undersökning. Baserat på resultaten av undersökning och anamnes, kan jag välja att sambehandla ditt patellofemorala smärtsyndrom med annan vårdpersonal, inklusive massageterapeuter, fysioterapeut eller andra primärvårdsläkare.

Vad är patellofemoralt smärtsyndrom?

Patellofemoralt smärtsyndrom, även känt som "knäskålsartros", är en vanlig orsak till smärta och obehag i knäleden. Det är en form av artros som påverkar den led som bildas mellan knäskålen (patella) och den främre delen av lårbenskammen (femur).

Symtom på patellofemoralt smärtsyndrom inkluderar smärta och obehag vid aktiviteter såsom gång, trappklättring, långvarig sittande och ibland även vid stillasittande. Du kan också uppleva en känsla av "knäskålsbränning" eller stelhet i knäleden, särskilt efter längre perioder av stillasittande.

Riskfaktorer för patellofemoralt smärtsyndrom inkluderar överansträngning av knäleden, såsom löpning och hoppande aktiviteter, en instabil knäskål, muskelfelbalanser, övervikt och en dålig biomekanisk kontroll.

Behandling för patellofemoralt smärtsyndrom kan innefatta en kombination av saker såsom smärtlindrande mediciner, fysisk terapi och styrketräning för att stärka musklerna runt knäleden och återställa en bra biomekanisk kontroll. I vissa fall kan också anpassningar i livsstil, såsom viktminskning och undvikande av höga belastningar på knäleden, behöva göras.

För att förebygga patellofemoralt smärtsyndrom är det viktigt att vara uppmärksam på tecken på överansträngning och vila knäleden när det behövs. Du bör också se till att du har en bra biomekanisk kontroll och muskelfelbalanser i knäleden, samt bibehålla en hälsosam vikt.

Om du tror att du har patellofemoralt smärtsyndrom bör du rådfråga en naprapat eller läkare för en noggrann undersökning och lämplig behandling. Genom rätt behandling och förebyggande åtgärder kan du minimera risken för framtida smärtor och obehag i knäleden.


Hur kan naprapatisk vård hjälpa dem med patellofemoralt smärtsyndrom?

Naprapatisk vård kan vara ett bra sätt att hantera och lindra smärta orsakad av patellofemoralt smärtsyndrom. Naprapatisk vård ger patienterna ett säkert, icke-invasivt, icke-beroendeframkallande alternativ till receptbelagda opioider eller receptfria smärtstillande läkemedel, som vanligtvis ordineras till patienter för att hjälpa dem att hantera sin smärta.

Naprapater ger en mild, icke-invasiv, icke-beroendeframkallande terapi. Som exempel minskar manipulativ justering ledbegränsningar eller dysfunktioner i ryggraden och andra leder i kroppen i ett försök att minska inflammation och förbättra funktionen hos både den drabbade leden och nervsystemet. Genom att öka ledrörligheten och förbättra ditt nervsystems funktion har din kropp förmågan att bättre hantera symtom orsakade av patellofemoralt smärtsyndrom.

Nedan är några av de hälsofördelar som naprapatisk vård kan ge patienter med patellofemoralt smärtsyndrom:

- Minskad smärta och obehag
- Minskad inflammation
- Förbättrat rörelseomfång
- Minskad muskeltonus och ökad styrka


Förbättra ditt patellofemorala smärtsyndrom med 3 rehabövningar

Knäböj med boll: Stå med fötterna axelbrett isär och en boll under knät. Böj knäna så att du sänker kroppen som om du skulle sätta dig ner i en stol. Stanna när du känner sträckning i låren och stanna där i 10 sekunder. Res dig sedan upp igen. Syftet är att stärka benen och främja en god position för knät.

Hamstringstretch mot vägg: Stå med en fot framför den andra och en hand mot en vägg. Sträck fram det framfötter benet så mycket du kan och håll i 10 sekunder. Byt ben och upprepa. Syftet är att stretcha hamstrings för att balansera muskelspänningen i benen.

Övning för styrka i quadriceps: Ligga på rygg med en boll mellan knäna. Tryck samman knäna mot bollen medan du samtidigt drar in magen. Håll i 5 sekunder och upprepa 10 gånger. Syftet är att stärka quadriceps för att främja en god position för knät.

Viktigt att notera: Det är viktigt att konsultera en naprapat, läkare eller en sjukgymnast för att säkerställa att övningarna är lämpliga för dig och för att få en personlig träningsplan som tar hänsyn till din specifika skada och behov.

Läs de bakomliggande vetenskapliga studierna

"The effectiveness of rehabilitation exercises in the management of patellofemoral pain syndrome: a systematic review", 2021

"The impact of knee bracing on pain and function in patients with patellofemoral pain syndrome: a randomized controlled trial", 2019

"The role of manual therapy in the management of patellofemoral pain syndrome: a systematic review", 2021

"The effect of taping on pain and function in patients with patellofemoral pain syndrome: a randomized controlled trial", 2019

"The impact of specific exercises on pain and function in patients with patellofemoral pain syndrome: a systematic review and meta-analysis", 2021

Det är viktigt att nämna att detta bara är en liten lista och att det finns många fler artiklar och forskning om patellofemoralt smärtsyndrom och deras rehabilitering. Du kan söka i medicinska databaser som PubMed eller Google Scholar för att hitta mer information.

Har du upptäckt alla symtom och diagnoser som kan orsaka dina besvär?

Om du har en smärta i knät kan det finnas flera olika diagnoser som kan orsaka besvär. Fortsätt läsa för att lära dig mer om dessa diagnoser och symtom och vilken behandling som kan vara lämplig för dig.

Rekommenderade hälsoartiklar


En fantastisk källa för nyheter inom naprapati, ländryggssmärta, nacksmärta, huvudvärkslindring, hälsa, förebyggande och mer.

Utforska de innovativa behandlingarna för dina muskuloskeletala besvär