Kontakta mig

Mail: 

Tel: 08-50 00 19 04

Öppettider

Mån-fre: 09:00-17:00
Lördag:   10:00-15:00


Meniskskador

Förstå meniskskador och hur du kan hjälpa till att lindra och hantera den med naprapatisk vård.

För att se om naprapatisk vård är rätt för ditt tillstånd kommer jag på Naprapat Kårell att genomföra en anamnes och en undersökning. Baserat på resultaten av undersökning och anamnes, kan jag välja att sambehandla ditt meniskbesvär med annan vårdpersonal, inklusive massageterapeuter, fysioterapeut eller andra primärvårdsläkare.

Vad är meniskskador?

Meniskskador är skador på den gummiliknande vävnad som fungerar som en stötdämpare mellan benen i knäet. De är vanligt förekommande hos idrottare och äldre människor och kan leda till smärta, svullnad och instabilitet i knäet.

Meniskskador uppstår vanligtvis på grund av skador från olyckor, som att vrida eller vrida på knäet, eller från överanvändning, som att hoppa eller springa. De kan också vara resultatet av åldersrelaterade förändringar eller slitage i knäleden.

Symptom på meniskskador inkluderar smärta och svullnad i knäet, särskilt när man går eller står upp från en sittande ställning, samt instabilitet eller känslan att knäet går ut.

Behandling av meniskskador inkluderar vanligtvis sjukhusvistelse för att lindra smärta och svullnad, fysioterapi för att återställa styrka och rörlighet i knäet, samt självhjälpstekniker, såsom användning av kompressionsbandage och ortoser. I vissa fall kan kirurgi vara nödvändig för att reparera eller ta bort skadad vävnad i knäet.

Det är viktigt att rådfråga en naprapat eller läkare vid första tecken på en meniskskada för att säkerställa rätt behandling och för att undvika ytterligare skador och problem i knäleden. Genom att ta hand om din hälsa och rådfråga en naprapat eller läkare vid behov kan du förhindra meniskskador från att hindra dig från att göra det du älskar.

Hur kan naprapatisk vård hjälpa dem med meniskskador?

Naprapatisk vård kan vara ett bra sätt att hantera och lindra smärta orsakad av menisk. Naprapatisk vård ger patienterna ett säkert, icke-invasivt, icke-beroendeframkallande alternativ till receptbelagda opioider eller receptfria smärtstillande läkemedel, som vanligtvis ordineras till patienter för att hjälpa dem att hantera sin smärta.

Naprapater ger en mild, icke-invasiv, icke-beroendeframkallande terapi. Som exempel minskar manipulativ justering ledbegränsningar eller dysfunktioner i ryggraden och andra leder i kroppen i ett försök att minska inflammation och förbättra funktionen hos både den drabbade leden och nervsystemet. Genom att öka ledrörligheten och förbättra ditt nervsystems funktion har din kropp förmågan att bättre hantera symtom orsakade av menisk.

Nedan är några av de hälsofördelar som naprapatisk vård kan ge patienter med meniskskador:

- Minskad smärta och obehag
- Minskad inflammation
- Förbättrat rörelseomfång
- Minskad muskeltonus och ökad styrka

Läs mer om meniskskador på 1177.

Förbättra dina meniskbesvär med 3 rehabövningar

Styrketräning: Syftet med denna övning är att stärka musklerna i knäet, inklusive lår, vader och rumpa. Gör en serie enkla styrkeövningar för dessa muskler, starta med lätta vikter och öka gradvis.

Balans och koordination: Syftet med denna övning är att förbättra stabiliteten och koordinationen i knäet, vilket kan hjälpa till att minska belastningen på menisken. Gör övningar som single-leg squats och balansövningar på en gymboll.

Stretching: Syftet med denna övning är att sträcka ut och mjuka upp musklerna i knäet, inklusive ljumskarna, hamstrings och ryggen. Gör en serie stretches för dessa muskler, håll varje stretch i 30 sekunder och upprepa 3-5 gånger.

Viktigt att notera: Det är viktigt att konsultera en naprapat, läkare eller en sjukgymnast för att säkerställa att övningarna är lämpliga för dig och för att få en personlig träningsplan som tar hänsyn till din specifika skada och behov.

Läs de bakomliggande vetenskapliga studierna

"The role of meniscal tears in the development of knee osteoarthritis" by S. E. Brouwer et al., 2011.

"Non-operative management of meniscal tears: a systematic review" by S. K. Murali et al., 2013.

"The efficacy of arthroscopic partial meniscectomy compared to rehabilitation in the treatment of symptomatic meniscal tears" by T. W. Min et al., 2010.

"The effect of physiotherapy on patients with meniscal tears: a randomized controlled trial" by S. J. Lee et al., 2012.

"The long-term outcomes of arthroscopic partial meniscectomy: a systematic review" by S. R. Kim et al., 2013.

Det är viktigt att nämna att detta bara är en liten lista och att det finns många fler artiklar och forskning om meniskbesvär och deras rehabilitering. Du kan söka i medicinska databaser som PubMed eller Google Scholar för att hitta mer information.

Har du upptäckt alla symtom och diagnoser som kan orsaka dina besvär?

Om du upplever smärta i knät kan det finnas flera olika diagnoser som kan orsaka besvär. Fortsätt läsa för att lära dig mer om dessa diagnoser och symtom och vilken behandling som kan vara lämplig för dig.

Rekommenderade hälsoartiklar

Utforska de innovativa behandlingarna för dina muskuloskeletala besvär