Kontakta mig

Mail: 

Tel: 08-50 00 19 04

Öppettider

Mån-fre: 09:00-17:00
Lördag:   10:00-15:00


Hamstringsskada

Förstå hamstringsskador och hur du kan hjälpa till att lindra och hantera den med naprapatisk vård.

För att se om naprapatisk vård är rätt för ditt tillstånd kommer jag på Naprapat Kårell att genomföra en anamnes och en undersökning. Baserat på resultaten av undersökning och anamnes, kan jag välja att sambehandla din hamstringsskada med annan vårdpersonal, inklusive massageterapeuter, fysioterapeut eller andra primärvårdsläkare.

Vad innebär en hamstringsskada?

Hamstringskada är en vanlig skada bland idrottare och människor som är fysiskt aktiva. Hamstringmusklerna består av fyra muskler på baksidan av låret: biceps femoris caput longus och brevis, semimembranosus och semitendinosus.
Skador på hamstringsmuskulaturen kan variera i svårighetsgrad, från en mild sträckning till en fullständig avrivning av muskeln från benet.

Vanliga symptom på en hamstringskada inkluderar smärta, ömhet, svullnad och eventuellt blåmärken på baksidan av låret. Personer med en hamstringskada kan också ha svårt att gå, sitta eller stå utan smärta. Smärtan kan öka vid aktivitet och kan vara svårare vid att böja knäet eller att sträcka ut benet. I mer allvarliga fall kan det finnas en "pop" känsla i muskeln vid skadetillfället.

De vanligaste orsakerna till hamstringskador inkluderar snabb acceleration eller inbromsning, att byta riktning snabbt eller att utföra intensiv fysisk aktivitet utan uppvärmning. Hamstringskador är vanliga bland idrottare som springer eller hoppas mycket, som fotbollsspelare, friidrottare och basketbollspelare. De är också vanliga bland personer som tränar eller utövar fysisk aktivitet på ojämna ytor.

När en person har en hamstringskada är det viktigt att ge muskeln tillräckligt med tid att läka. Att fortsätta att använda muskeln eller att delta i aktiviteter som kräver muskeln kan förvärra skadan och förlänga läkningsprocessen. För att förhindra framtida hamstringskador är det viktigt att träna ordentligt och värma upp ordentligt före träning eller fysisk aktivitet.

Hur kan naprapatisk vård hjälpa dem med hamstringsskador?

Naprapatisk vård kan vara en effektiv behandling för personer som lider av hamstringsskador. En naprapat är en specialist inom muskuloskeletala systemet som arbetar med att lindra smärta, förbättra rörelse och öka funktionen i muskler och leder.

När en person lider av en hamstringsskada, kan naprapatisk vård användas för att minska smärta och öka rörlighet i det skadade området. En naprapat kan använda olika behandlingsmetoder för att hjälpa patienten att återhämta sig från sin skada.

En vanlig behandling är massage, som kan hjälpa till att öka blodflödet till det skadade området och påskynda läkningsprocessen. Genom att massera musklerna och vävnaderna runt skadan kan naprapaten också hjälpa till att lindra spänningar och smärta.

En annan behandling som en naprapat kan använda för att hjälpa till vid hamstringsskador är stretching och träning. Genom att stärka de skadade musklerna och öka flexibiliteten i området kan naprapaten hjälpa patienten att återfå sin styrka och rörlighet. Naprapaten kan också ge råd om övningar som kan utföras hemma för att hjälpa till med rehabiliteringen.

Läs mer om muskelbristning på 1177.

Förbättra din muskelbristning med 3 rehabövningar

Utfallsgång med sträckning: Stå med fötterna i höftbredd och ta ett stort steg framåt med höger ben. Böj knät tills det är i en 90 graders vinkel och tryck in hälen i golvet. Samtidigt ska du sträcka ut vänster ben bakom dig och böja det lätt. Håll positionen i några sekunder och byt sedan sida.

Liggande hamstringsträckning: Ligg på rygg med båda benen böjda och fötterna platta på golvet. Lyft höger ben och håll det rakt upp mot taket med händerna på baksidan av låret. Håll positionen i 20-30 sekunder och byt sedan sida.

Glute bridge: Ligg på rygg med böjda knän och fötterna platta på golvet. Lyft upp höfterna och tryck ner i hälen samtidigt som du spänner musklerna i baksidan av låren och rumpan. Håll positionen i några sekunder och sänk sedan höfterna tillbaka till golvet. Upprepa övningen i 2-3 set.

Viktigt att notera: Det är viktigt att konsultera en naprapat, läkare eller en sjukgymnast för att säkerställa att övningarna är lämpliga för dig och för att få en personlig träningsplan som tar hänsyn till din specifika skada och behov.

Läs de bakomliggande vetenskapliga studierna

Ekstrand, J., Hägglund, M., & Waldén, M. Epidemiology of muscle injuries in professional football (soccer), 2011

Askling, C. M., Tengvar, M., Saartok, T., & Thorstensson, A. Acute hamstring injuries in Swedish elite football: a prospective randomised controlled clinical trial comparing two rehabilitation protocols, 2007

Sherry, M. A., & Best, T. M. A comparison of 2 rehabilitation programs in the treatment of acute hamstring strains, 2004

Heiderscheit, B. C., Sherry, M. A., Silder, A., Chumanov, E. S., & Thelen, D. G. Hamstring strain injuries: recommendations for diagnosis, rehabilitation, and injury prevention, 2010

Malliaropoulos, N., Bikos, G., Meke, M., Vasileios, K., & Maffulli, N. (2011). Acute hamstring injuries in football players: Association between anatomical location and injury circumstances, 2011

Det är viktigt att nämna att detta bara är en liten lista och att det finns många fler artiklar och forskning om hamstringsskador och deras rehabilitering. Du kan söka i medicinska databaser som PubMed eller Google Scholar för att hitta mer information.

Har du upptäckt alla symtom och diagnoser som kan orsaka dina besvär?

Om du misstänker en muskelskada kan det finnas flera olika diagnoser som kan orsaka besvär. Fortsätt läsa för att lära dig mer om dessa diagnoser och symtom och vilken behandling som kan vara lämplig för dig.

Rekommenderade hälsoartiklar

Utforska de innovativa behandlingarna för dina muskuloskeletala besvär