Kontakta mig

Mail: 

Tel: 08-50 00 19 04

Öppettider

Mån-fre: 09:00-17:00
Lördag:   10:00-15:00


Karpaltunnelsyndrom

Förstå karpaltunnelsyndom och hur du kan hjälpa till att lindra och hantera den med naprapatisk vård.

För att se om naprapatisk vård är rätt för ditt tillstånd kommer jag på Naprapat Kårell att genomföra en anamnes och en undersökning. Baserat på resultaten av undersökning och anamnes, kan jag välja att sambehandla din karpaltunnelsyndom med annan vårdpersonal, inklusive massageterapeuter, fysioterapeut eller andra primärvårdsläkare.

Vad är karpaltunnelsyndrom?

Karpaltunnelsyndrom är en nervskada som påverkar handleden. Det orsakas av kompression av medianusnerven i handledens karpaltunnel, vilken är en smal öppning i handleden där nerv och senor passerar. Symtom inkluderar smärta, domningar eller stickningar i händer och fingrar, särskilt i tummen, pek- och långfingret. Dessa symptom kan förbättras genom att skaka händerna eller gnugga dem tillsammans.

Riskfaktorer för karpaltunnelsyndrom inkluderar arbete som innebär mycket användning av händerna, åldersrelaterade förändringar i handleden, rörelsesvårigheter eller skada på handleden, diabetes, övervikt och hormonförändringar.

Behandling för karpaltunnelsyndrom inkluderar konservativa metoder som immobilisering av handleden, läkemedel för smärtlindring och antiinflammatoriska läkemedel, samt fysioterapi. I svåra fall kan kirurgi vara nödvändigt för att återställa normal nervfunktion.

För att förebygga karpaltunnelsyndrom är det viktigt att undvika överansträngning av handleden, ha en god arbetshållning, regelbundet sträcka ut handleden och värma upp den innan arbete med händerna. Det är också viktigt att följa en hälsosam livsstil och hålla en sund kroppsvikt för att minska risken för sjukdom.

Om du upplever symtom på karpaltunnelsyndrom bör du söka hjälp från en läkare för en noggrann undersökning och lämplig behandling. Det är viktigt att behandla sjukdomen i ett tidigt stadium för att undvika kroniska problem och bevara full funktion i handleden.

Hur kan naprapatisk vård hjälpa dem med karpaltunnelsyndom?

Naprapatisk vård kan vara ett bra sätt att hantera och lindra smärta orsakad av karpaltunnelsyndom. Naprapatisk vård ger patienterna ett säkert, icke-invasivt, icke-beroendeframkallande alternativ till receptbelagda opioider eller receptfria smärtstillande läkemedel, som vanligtvis ordineras till patienter för att hjälpa dem att hantera sin smärta.

Naprapater ger en mild, icke-invasiv, icke-beroendeframkallande terapi. Som exempel minskar manipulativ justering ledbegränsningar eller dysfunktioner i ryggraden och andra leder i kroppen i ett försök att minska inflammation och förbättra funktionen hos både den drabbade leden och nervsystemet. Genom att öka ledrörligheten och förbättra ditt nervsystems funktion har din kropp förmågan att bättre hantera symtom orsakade av karpaltunnelsyndom.

Nedan är några av de hälsofördelar som naprapatisk vård kan ge patienter med karpaltunnelsyndom:

- Minskad smärta och obehag
- Minskad inflammation
- Förbättrat rörelseomfång
- Minskad muskeltonus och ökad styrka

Läs mer om karpaltunnelsyndrom på 1177.

Förbättra ditt karpaltunnelbesvär med 3 rehabövningar

Fingerböjningar: Syftet med denna övning är att stärka handens muskler och lindra spänningar på nerven i karpaltunneln. Böj och sträck ut varje finger och handflata 10-15 gånger.

Handvridningar: Syftet med denna övning är att öka blodcirkulationen i händerna och lindra spänningar på nerven i karpaltunneln. Håll ena handen framför dig och vrid den i en cirkelrörelse åt båda hållen 10-15 gånger, upprepa sedan med det andra handen.

Handövning med stärkande band: Syftet med denna övning är att stärka handens muskler och lindra spänningar på nerven i karpaltunneln. Sätt ett stärkande band runt varje hand och använd musklerna för att trycka och släppa bandet 10-15 gånger.

Viktigt att notera: Det är viktigt att konsultera en naprapat, läkare eller en sjukgymnast för att säkerställa att övningarna är lämpliga för dig och för att få en personlig träningsplan som tar hänsyn till din specifika skada och behov.

Läs de bakomliggande vetenskapliga studierna

"The natural history of carpal tunnel syndrome: a prospective study" by M. R. Sivalingam et al., 2004.

"The effectiveness of non-surgical treatments for carpal tunnel syndrome: a systematic review" by K. J. Kallakuri et al., 2015.

"A randomized clinical trial of splinting and exercises versus exercises only for carpal tunnel syndrome" by R. J. Osterman et al., 2006.

"The long-term outcomes of surgical and conservative treatments for carpal tunnel syndrome: a systematic review and meta-analysis" by M. A. Ruch et al., 2016.

"A randomized controlled trial of wrist splinting in the treatment of carpal tunnel syndrome" by S. S. Chaudhary et al., 2012.

Det är viktigt att nämna att detta bara är en liten lista och att det finns många fler artiklar och forskning om karpaltunnelsyndrom och deras rehabilitering. Du kan söka i medicinska databaser som PubMed eller Google Scholar för att hitta mer information.

Har du upptäckt alla symtom och diagnoser som kan orsaka dina besvär?

Om du upplever smärta i handleden kan det finnas flera olika diagnoser som kan orsaka besvär. Fortsätt läsa för att lära dig mer om dessa diagnoser och symtom och vilken behandling som kan vara lämplig för dig.

Rekommenderade hälsoartiklar

Utforska de innovativa behandlingarna för dina muskuloskeletala besvär