Kontakta mig

Mail: 

Tel: 08-50 00 19 04

Öppettider

Mån-fre: 09:00-17:00
Lördag:   10:00-15:00


Yrsel

Förstå yrsel och hur du kan hjälpa till att lindra eller hantera det med naprapatisk vård.

För att se om naprapatisk vård är rätt för ditt tillstånd kommer jag på Naprapat Kårell att genomföra en anamnes och undersökning. Baserat på resultaten av undersökning och anamnes, kan jag välja att sambehandla din yrsel med annan vårdpersonal, inklusive massageterapeuter, fysioterapeut eller andra primärvårdsläkare.

Vad är yrsel?

Yrsel är en känsla av oordning eller svimning, ofta associerad med en känsla av att världen runt omkring dig roterar eller svänger. Det är en vanlig klagan som kan påverka människor i alla åldrar och orsakas av en mängd olika faktorer.

Viktiga orsaker till yrsel inkluderar högt blodtryck, inneröra problem, hjärnskador, stress och ångest, hjärntumörer och mediciner. Andra faktorer som kan leda till yrsel inkluderar ortostatisk hypotoni, dåsighet och sömnbrist, samt en rad infektioner och sjukdomar.

Behandlingen av yrsel beror på den underliggande orsaken. Läkare kan utföra tester för att avgöra orsaken och ordinera rätt behandling, inklusive läkemedel, terapi och livsstilsförändringar.

För att förebygga yrsel är det viktigt att hålla en regelbunden sömnrutin, undvik stress och träna regelbundet. Du bör också undvika överanvändning av alkohol och nikotin, och se till att dricka tillräckligt med vatten varje dag.

Genom att ta hand om din hälsa och rådfråga en naprapat eller läkare vid behov kan du förhindra yrsel från att hindra dig från att leva ditt liv och göra det du älskar.

Hur kan naprapatisk vård hjälpa dem med yrsel?

En naprapat är en specialiserad terapeut som är utbildad att behandla muskel- och skelettrelaterade besvär. En naprapat kan hjälpa till med yrsel genom att utreda den underliggande orsaken till besvären och använda en mängd olika tekniker för att lindra symtomen.

Naprapater är vanligtvis särskilt utbildade att behandla besvär som orsakas av muskelspänningar och stelhet, inklusive yrsel. De kan utföra massageterapi och manipulationer för att lösa upp spända muskler och förbättra rörligheten.

En naprapat kan också rekommendera övningar och råd om livsstil för att hjälpa till att förebygga yrsel. Dessa inkluderar övningar för att stärka halsens muskler, övningar för att förbättra hållningen och råd om hur man sitter och står på ett sätt som minskar risken för yrsel.

En naprapat kan också arbeta nära med andra hälso- och sjukvårdspersonal för att säkerställa att du får den bästa möjliga behandlingen för dina yrselbesvär.

Om du lider av yrsel är det viktigt att söka råd från en läkare eller en naprapat för att avgöra orsaken och få rätt behandling. En naprapat kan hjälpa dig att hantera yrsel och förbättra din livskvalitet.

Läs mer om yrsel på 1177.

Bli expert på dina hälsobesvär: upptäck symtomen och diagnoserna

Sätt dig i körstolen för din hälsa och börja utforska, välj område nedan eller klicka här för alla!

Förbättra din yrsel med 3 rehabövningar

Ögonövningar: Dessa övningar syftar till att stärka den visuella kontrollen och hjälper till att lindra yrselsymptom. En exempelövning är att titta på en punkt i rummet, sedan snabbt växla tittförhållande till en annan punkt.

Balansövningar: Dessa övningar syftar till att förbättra balansen och hjälper till att lindra yrsel. En exempelövning är att stå på ena benet och hålla balansen i några sekunder, sedan byta till det andra benet.

Cervikala övningar: Dessa övningar syftar till att förbättra rörligheten i nacken och hjälper till att lindra yrsel. En exempelövning är att långsamt vrida huvudet från sida till sida, eller att luta huvudet framåt, bakåt och åt sidorna.

Viktigt att notera: Det är viktigt att konsultera en naprapat, läkare eller en sjukgymnast för att säkerställa att övningarna är lämpliga för dig och för att få en personlig träningsplan som tar hänsyn till din specifika skada och behov.

Läs de bakomliggande vetenskapliga studierna

"The Prevalence of Dizziness and Vertigo in the Community: The BELLA Study", Neuhauser et al., 2014

"Management of Dizziness and Vertigo in the Elderly", Bhattacharyya et al., 2015

"A Systematic Review of Vestibular Rehabilitation for Peripheral Vestibular Disorders", Herdman et al., 2013

"The Effectiveness of Exercise for Dizziness and Balance Disorders", Pereira et al., 2016

"Vestibular Rehabilitation for Chronic Subjective Dizziness: A Systematic Review", Radtke et al., 2018

Det är viktigt att nämna att detta bara är en liten lista och att det finns många fler artiklar och forskning om artros och deras rehabilitering. Du kan söka i medicinska databaser som PubMed eller Google Scholar för att hitta mer information.

Rekommenderade hälsoartiklar

Utforska de innovativa behandlingarna för dina muskuloskeletala besvär